OTTHONRÓL ÍROK

A boldogságért olykor keményen meg kell dolgozni. Olyan ez mint az otthon rendben tartása: őrizd meg az értékeket és dobd ki a szemetet! Az egyik ember a szép kilátást veszi észre, a másik a koszos ablakot. Te választod meg mit látsz és mit gondolsz!

Vegetáriánus ételek


Írjátok le saját vegetáriánus receptjeiteket a FÓRUMBA és a kedvencek megjelennek a honlapon!



Karalábé főzelék


Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma, 6ek olaj (lehetőleg oliva olaj),5 gerezd fokhagyma, csipet só (izlés szerint), 5 nagy fej karalábé,2 dl tejszín,1 csomag friss kapor, 1 csomag friss petrezselyem, 1 csomag friss lestyán

(de: bármilyen friss fűszernövény lehet, amit szeretünk)
Elkészítés:

Nagyon apróra vágom a hagymát és olajon, fedő alatt megpárolom. A karalábékat és a fokhagymát is apróra vágom és megpárolom. (Nem főzöm!) A főzésnél kioldódnak az értékes ásványi anyagok, vitaminok. Párolásnál viszont benne marad a zöldségben, ráadásul az íze is sokkal finomabb lesz. Amikor elég puhának találom, ráöntöm a tejszínt, és előveszem a botmixert. A főzeléknek kb. a 1/4-ét kiveszem, a botmixerrel pürésítem. Tehát, itt van a lényeg, nem liszttel sűrítem, hanem saját anyagával! Visszakanalazom a pürét, ha szükséges, még adok hozzá tejszínt. Továbbiakban csak egy percig melegítem, nem igazán forralom. Elzárom a főzőlapot. Hagyom állni egy órát. Ekkor lehűl kb. 80 C fokra. A fűszernövényeket ekkor nagyon apróra vágom és belekeverem.
A fűszereknövények akkor őrzik meg értéküket, ha nem forraljuk, főzzük. Így minden értékes ásványi anyag és vitamin benne marad.
A főzeléknek a sok (hangsúlyozom a sok) fűszernövény adja meg a friss tavaszi ízét. Nem kell cukor és citrom sem hozzá, egyszerűen nem hiányzik.

(forrás: Mackókonyha)


Köleses vöröskáposzta-tekercs


Hozzávalók:

kb. 2,5 dl víz , 10 dkg köles , kevés ételízesítő por , 40 dkg paradicsom ,10 dkg sampinyon gomba ,2 közepes fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma
1 ek. szárított oregánó , 10 dkg reszelt Ementáli sajt , őrölt bors , tengeri só , 1 fej vöröskáposzta (kb. 1 kg) , 3 ek. kukoricacsíra olaj , 1 dl tejszín
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A vizet felforraljuk és a megtisztított kölest beleszórjuk. Az ételízesítő port hozzáadjuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szárát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A megtisztított gombát ugyancsak kis kockákra, a hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a párolt köleshez keverjük, és az oregánót meg a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megborsozzuk, megsózzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A káposztát óvatosan a forró vízbe engedjük, majd 5-6 percig főzzük. A káposztalevelek vastag részét kivágjuk, majd a közepére tölteléket halmozunk. Egy széles lábasban, forró olajon a tekercsek mindkét oldalát megpirítjuk. A káposzta főzőlevéből másfél decit ráöntünk, fölforraljuk és lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a maradék káposztát vékonycsíkokra metéljük. Az apró káposztát a tekercsek közé rakjuk, a tejszínt ráöntjük és lefödve, kis lángon a forrástól számított újabb 10 percig főzzük. Végül apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Héjában főtt (sült) burgonya illik hozzá.

(forrás: HungaroWellness)


Zelleres túrógombóc


Hozzávalók (15 gombóc)

0,5kg tehén túró, 1 közepes zeller (30dkg), 2 púpozott evőkanál búzadara, 3 tojás, só, fehér bors, 1cs. Zeller zöld A tálaláshoz: 4dl tejföl

Elkészítés:

A túrót szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a finomra reszelt zellert, a búzadarát a tojás sárgákat. Sóval fehérborssal, finomra vágott zeller zölddel ízesítjük végül bele keverjük a keményre felvert tojáshabot. Hűtőbe téve pihentetjük egy órán keresztül. Ezután 15db gombócot formálunk belőle, és gyöngyöző forrású enyhén sós vízbe 12-15 perc alatt kifőzzük. A megfőtt gombócokat szűrő kanállal egy pillanatra hideg vízbe áztatjuk. (ez a művelet azért fontos mert így a lágy belsejű gombócok kívülről egy kérget kapnak és így nem esnek szét) Jól lecsepegtetve és sütőbe átmelegítve híg tejföllel meglocsolva tálaljuk.


Árpás gombóc brokkoli kérmmel


Hozzávalók (4 személyre)

20dkg árpa, 50dkg burgonya, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, só, snidling, szerecsendió,.
A krémhez: 80dkg brokkoli, 2,5dl szűrt zöldségleves, 2dl tejföl
A körethez : 40dkg zsenge sárgarépa, 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

A burgonyát az ételkészítését megelőző este hajában megfőzzük. Az árpát daráltliszté őröljük (kávédarálóval), s hozzáadjuk a meghámozott, áttört burgonyát a tojássárgáját, vajban párolt finomra vágott hagymát és snidlinget, végül pedig sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Vizes kézzel 12 gombócot formálunk belőle és gyöngyöző forrású vízben 20-25 percig főzzük. Ezalatt elkészítjük a krémet: az apróra vágott brokkolit a levesbe kb. 5 percig főzzük majd össze turmixoljuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük és a tejfölt is hozzá adjuk. Ezután vajon megpároljuk a sárgarépát (kb. 10 perc alatt). Tálaláskor alulra öntjük a mártást, erre a levétől lecsepegtetett gombóc (adagonként 3db) valamint a sárgarépa kerül.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 4
Heti: 26
Havi: 15
Össz.: 44 135

Látogatottság növelés
Oldal: Vega receptek
OTTHONRÓL ÍROK - © 2008 - 2024 - otthonrolirok.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »