Vegetáriánus ételek
Írjátok le saját vegetáriánus receptjeiteket a FÓRUMBA és a kedvencek megjelennek a honlapon!
Karalábé főzelék
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 6ek olaj (lehetőleg oliva olaj),5 gerezd fokhagyma, csipet só (izlés szerint), 5 nagy fej karalábé,2 dl tejszín,1 csomag friss kapor, 1 csomag friss petrezselyem, 1 csomag friss lestyán
(forrás: Mackókonyha)
Köleses vöröskáposzta-tekercs
Hozzávalók:
kb. 2,5 dl víz , 10 dkg köles , kevés ételízesítő por , 40 dkg paradicsom ,10 dkg sampinyon gomba ,2 közepes fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma
1 ek. szárított oregánó , 10 dkg reszelt Ementáli sajt , őrölt bors , tengeri só , 1 fej vöröskáposzta (kb. 1 kg) , 3 ek. kukoricacsíra olaj , 1 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A vizet felforraljuk és a megtisztított kölest beleszórjuk. Az ételízesítő port hozzáadjuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szárát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A megtisztított gombát ugyancsak kis kockákra, a hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a párolt köleshez keverjük, és az oregánót meg a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megborsozzuk, megsózzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A káposztát óvatosan a forró vízbe engedjük, majd 5-6 percig főzzük. A káposztalevelek vastag részét kivágjuk, majd a közepére tölteléket halmozunk. Egy széles lábasban, forró olajon a tekercsek mindkét oldalát megpirítjuk. A káposzta főzőlevéből másfél decit ráöntünk, fölforraljuk és lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a maradék káposztát vékonycsíkokra metéljük. Az apró káposztát a tekercsek közé rakjuk, a tejszínt ráöntjük és lefödve, kis lángon a forrástól számított újabb 10 percig főzzük. Végül apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Héjában főtt (sült) burgonya illik hozzá.
(forrás: HungaroWellness)
Zelleres túrógombóc
Hozzávalók (15 gombóc)
0,5kg tehén túró, 1 közepes zeller (30dkg), 2 púpozott evőkanál búzadara, 3 tojás, só, fehér bors, 1cs. Zeller zöld A tálaláshoz: 4dl tejföl
Elkészítés:
A túrót szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a finomra reszelt zellert, a búzadarát a tojás sárgákat. Sóval fehérborssal, finomra vágott zeller zölddel ízesítjük végül bele keverjük a keményre felvert tojáshabot. Hűtőbe téve pihentetjük egy órán keresztül. Ezután 15db gombócot formálunk belőle, és gyöngyöző forrású enyhén sós vízbe 12-15 perc alatt kifőzzük. A megfőtt gombócokat szűrő kanállal egy pillanatra hideg vízbe áztatjuk. (ez a művelet azért fontos mert így a lágy belsejű gombócok kívülről egy kérget kapnak és így nem esnek szét) Jól lecsepegtetve és sütőbe átmelegítve híg tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Árpás gombóc brokkoli kérmmel
Hozzávalók (4 személyre)
20dkg árpa, 50dkg burgonya, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, só, snidling, szerecsendió,.
A krémhez: 80dkg brokkoli, 2,5dl szűrt zöldségleves, 2dl tejföl
A körethez : 40dkg zsenge sárgarépa, 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
A burgonyát az ételkészítését megelőző este hajában megfőzzük. Az árpát daráltliszté őröljük (kávédarálóval), s hozzáadjuk a meghámozott, áttört burgonyát a tojássárgáját, vajban párolt finomra vágott hagymát és snidlinget, végül pedig sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Vizes kézzel 12 gombócot formálunk belőle és gyöngyöző forrású vízben 20-25 percig főzzük. Ezalatt elkészítjük a krémet: az apróra vágott brokkolit a levesbe kb. 5 percig főzzük majd össze turmixoljuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük és a tejfölt is hozzá adjuk. Ezután vajon megpároljuk a sárgarépát (kb. 10 perc alatt). Tálaláskor alulra öntjük a mártást, erre a levétől lecsepegtetett gombóc (adagonként 3db) valamint a sárgarépa kerül.